2010-10-05

Mera

Kanske blir en del upprepning, men sak samma, upprepning kan ibland vara bra, iaf för mig =)

Lite kopierat från http://www.karolinska.se/Verksamheternas/Kliniker--enheter/Oron--nas--och-halsklinikerna/Patientinformation/Cholesteatom/

Undertryck i mellanörat kan uppkomma efter långdragen öroninflammation. Trumhinnan sugs in och vibrerar sämre. Efter en tid kan ett område ge efter för undertrycket och sugas in i en djup ficka. Effekten på trumhinnan blir densamma som när man leker med en trasig ballong och suger in en inåtballong i munnen. I en sådan inåtballong blir hudytan alltför stor för att det automatiska transportbandet ska kunna fungera varför fickan fylls med hud-avlagringar. Vi har nu fått ett cholesteatom. Eftersom ny hud hela tiden produceras fylls cholesteatomet på och pressas allt djupare in i örat. Nedbrytning av hörselbenen och benskalet över ansiktsnerv och balanssinne kan då uppkomma.  Härigenom uppkommer hörselnedsättning och andra allvarliga skador. Om bakterier kommer in i cholesteatomet uppkommer en infektion som ytterligare ökar tillväxten förutom att en obehaglig flytning uppkommer. Ett infekterat cholesteatom kan ge upphov till allvarliga komplikationer.

Behandling
Cholesteatom är en sjukdom där man som patient måste engagera sig för att behandlingen ska lyckas. Man kan inte bara ”lämna in örat för renovering” om man ska nå ett gott och varaktigt resultat. Här kommer de viktigaste punkterna.

  • Insugningen av trumhinnan måste avbrytas.
  • Detta gör man genom en tryckutjämning som blåser upp luft genom örontrumpeten till mellanörat. Håll för näsan och blås! Indragna partier av trumhinnan buktar då ut och trumhinna vibrerar bättre. Man hör bättre. Man ska upprepa tryckutjämningen så ofta som behövs för att behålla den starka hörseln. Tio gånger dagligen är inte ovanligt. Läkningen vid en kommande operation går mycket fortare och små cholesteatom kan ibland helt försvinna så att operation inte behövs.
  • Infektion av cholesteatomet undviks genom att noga undvika att få in vatten i örat och att aldrig försöka rensa örat på egen hand. Fetvadd ska användas vid varje hårtvätt och vid bad. Rengöring av örat kan bara ske hos öron-specialisten med hjälp av mikroskop och specialinstrument. Om du trots alla ansträngningar får en infektion är det viktigt att du får behandling. Man suger rent i örat och ger örondroppar mot bakterier och svullnad.
Operation

Det är oftast nödvändigt att operera ett cholesteatom. Det är bättre att operera innan stora skador uppkommit. Vid små cholesteatom kan man göra en begränsad operation som bevarar hörselbenskedjan. Oftast behövs tyvärr en mer omfattande operation där man med hjälp av urborrning och mikroskoparbete avlägsnar cholesteatomet från mellanörat och håligheterna i benet bakom örat. Det viktigaste är att få bort allt cholesteatom, annars kan det växa ut igen.


När man fått örat absolut rent från cholesteatom bygger man upp det igen. Ny hörselgång, nya hörselben och ny trumhinna behövs ofta. Man använder till största delen kroppens egna vävnader för rekonstruktionen. En bit muskelhinna blir trumhinna, hörselbenen skulpteras fram av ben från skallen eller från det som finns kvar av orginalbenen. Konstgjorda hörselben används ibland. Hörselgången byggs upp av brosk och ben. För att örat ska bli pålitligt torrt vidgas hörselgångsmynningen.

Resultat och komplikationer
Ett vattentåligt och torrt öra blir resultatet av en cholesteatomoperation i över 90 % av fallen. Tre av fyra operationer ger också en god hörsel. Chansen till god hörsel beror på hur bra innerörefunktionen är och hur allvarliga skador som drabbat hörselbenskedjan. Dessutom är mellanörats luftning via örontrumpeten av avgörande betydelse för det långsiktiga operationsresultatet (tryckutjämning!). Vid cholesteatomoperationer arbetar man mycket nära innerörat varför risk för skada finns här. Risken för dövhet är dock mindre än 1 %. Ansiktsnerven går genom örat och kan vara angripen av cholesteatomet. Trots detta är risken för ansiktsnervskada ännu mindre än för dövhet.


1 kommentar:

  1. Jag har googlat och undrat vad det är i mitt öra. Så hittade jag din blogg och det är så tydligt att det är precis så jag har det. Först såg jag ordet chosteatoma på youtube. Hade ingen aning om vad det var, hade inte hört ordet. Googlade och hittade din beskrivning. Har haft många bekymmer med mina öron, senast en öroninflammation år 2005 och blev aldrig bra efter det. Nu har jag ett namn på det. Tack!

    SvaraRadera